Orașul istoric Alba Iulia, martor al semnării documentelor Unirii în urmă cu 100 de ani, a găzduit acum nenumărate ceremonii, depuneri de coroane, slujbe religioase sau simple comemorări ale evenimentului. S-au desfășurat parade ale obiceiurilor tradiționale, diferite spectacole tematice, precum și întâlniri oficiale. Atmosfera de sărbătoare, de bucurie și mândrie a cetățenilor de a participa la rememorarea acestui mare eveniment din viața Națiunii Române, recunoștința față de cei ce au făcut posibilă aceasta, a plutit în aerul geros, care nu a redus intensitatea spirituală, civică și patriotică a momentului.
Cetățeni ai națiunii noastre, localnici, din imediata vecinătate sau de la mari distanțe – Bucovina, Moldova, Banat sau Maramureș, ori din afara granițelor țarii, au fost la înălțimea momentului. Fără să facă parte din organizații civice, deși au fost prezente și acestea, grupuri mici din comunități rurale, au dat culoare evenimentului și au arătat un deosebit respect pentru semnificația acestui moment important din istoria României. Prin dansuri, cântări, buciumași sau alte instrumente, convoaie de căruțe împodobite de steagurile naționale, purtând costume tradiționale cu mândrie, a fost calea prin care și-au manifestat sentimentele pentru bucuria centenarului Marii Uniri.
Însă o umbră de tristețe si nemulțumire a plutit în aceeași măsură pe fețele și în sufletul lor, o agravare tacită primită de la edilii organizatori care nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Deși au făcut eforturi ușor de observat, pentru a asigura logistica desfășurării evenimentului, le-a lipsit spiritul patriotic, respectul pentru semnificația lui, pentru masele participante în mod deosebit, pentru sentimentele lor și dorința de a și le arăta. Specific, organizarea ceremoniei depunerii coroanelor de către cetățeni, organizații și societăți neguvernamentale a fost dezastruoasă, un adevărat moment de lipsă de sensibilitate și respect, un moment de superficialitate față de adevăratul spirit de mândrie și recunoaștere a grandiosului eveniment din partea poporului. Concret, după depunerea de coroane de către instituțiile guvernamentale, garda militară și oficialitățile au plecat pur și simplu, lipsind cetățenii de oficialitatea prezentări omagiului lor. Aceeași desconsiderare și pentru partidele politice prezente, aducând la suprafața lipsa de respect dintre organizațiile vieții politice. Pot spune fără să greșesc, că aceasta a arătat lipsa acceptării pluralismului, antipatia dintre conducătorii noștri politici. Edilii locali, după o vorbă româneasca, au dat ca vaca cu piciorul în ciubăr. Adăugând și întârzierea Președintelui României la ceremonia finală, parada militară, concluzia de superficialitate și ignoranță a edililor prinde și mai mult adevăr.
Dar, în sufletul și conștiința poporului Român, spiritul și semnificația istorică a Marii Uniri, este reală, vizibilă și va rămâne pe vecie.
Încredere, Unitate, Prosperitate
John Banu Mușcel
Președinte PNRo