După o Duminica însorita dar răcoroasa petrecuta într-o atmosferă spirituală la Mânăstirea Sâmbătă/Brîncoveanu de lângă Făgăraș, am revenit cu picioarele pe pământ …….la viața reală.  Comunitatea Europeană, mai precis NATO, a avut o săptămână plină de întâlniri diplomatice la cel mai înalt nivel. Și Președintele Iohannis a participat, însă fără sa-si facă observată prezenta sau influenta, nu că ne-am fi așteptat la ceva diferit!!!  De remarcat a fost, as putea spune, prezenta Președintele UE, D-l Jean C Juncker. Domnia Sa a fost in centrul atenției, ceva de altfel de așteptat, dar nu pentru felul in care a condus ostilitățile, ci prin aparență, si mai ales……. prin dificultatea menținerii poziției bipede în drumul spre sesiunea foto, alături de toate somitățile participante, pentru portretizarea istorica a evenimentului. Hilarios sau îngrijorător?  Urmează să se clarifice in timp.

Cum era de așteptat, toată atenția a fost îndreptată către Președintele Trump – cu cine s-a întâlnit in mod special sau exclusiv, de la cine a acceptat întrebări la conferința de presa si mai ales pe cine a criticat sau ofensat.  CNN pare să nu fie pe lista de favoriți a dânsului.  Și tot cum era de așteptat, protestele împotriva Președintelui USA s-au ținut lanț, protestele liberalilor extremiști, a militanților pentru granițe deschise si foarte …… expresiv, din partea comunității LGBT.  Și ce spectacol au oferit trecătorilor aceștia din urmă!!!!  Spectacol de culoare si inovație vestimentara, daca se poate numi vestimentație, cu iz de creativitate adecvata carnavalului de joasa speța. Spectacol de degradare umana, in opinia mea, considerând progresele civilizației noastre. LGBT a vrut sa se dea in spectacol, sa fie admirați in grandoarea lor penibila si nu putea sa scape o asemenea ocazie! Cum D-l Trump era pe aproape, l-au folosit ca pe un scape-goat să-si justifice așa zisul protest, al cărui mesaj a fost greu de identificat, daca a fost unul!

Dar din convorbirile si cuvântările Președintelui Trump am putut descifra ce se întâmpla acum de fapt in UE, sau cel puțin un alt punct de vedere decât cel prezentat de elita conducerii UE, a militanților ei.  Ideea principala ar fi : Germania , piesa principala a UE, pare sa renunțe la toate atuurile deținute împotriva Rusiei.  Greu de imaginat ca undeva in mijlocul unei ierni aspre, când tot poporul se încălzește cu gazele de la ruși, germanii sa  participe la un embargo sau alte tentative de sancțiuni împotriva Rusiei!!! Ori cel puțin la o amenințare cu ceva similar, in perspectiva pierderii energiei termice oferita prin noua conducta ruseasca contractata. Sa fie pe duca energia eoliană in Germania?

Și așa se naște întrebarea;  care este strategia, daca este una, a UE in relațiile cu Rusia? Sloganul- better red than dead( mai bine roșu decât mort ) popular prin anii 1975 să revină din nou pe tapetul European?!!! Greu de anticipat garanția protecției UE, de fapt NATO, referitor la  siguranța noastră teritorială în eventualitatea unei agresiuni din partea vecinilor noștri din est.  Si asta după ce România s-a îndatorat serios financiar pentru înarmare, sa apăram la nivel înalt flancul de est al NATO, al Germaniei in speța, conducătoarea de facto a UE. Întrebarea este – are Romania o strategie serioasă, o alternativă la NATO pentru apărarea și siguranța ei teritoriala? Greu de dormit liniștit!!! Sa s-a lăsat convinsă, conducătorul ei, de protestele pentru granițe deschise și securitatea lor a fost declarată ca inutilă?  Partidul Națiunea Română este îngrijorat de această alternativă și va milita în consecința, în măsura în care își va câștiga legalitatea de reprezentare a cetățenilor României.

Încredere Unitate Prosperitate

John Banu Mușcel

Lasă un răspuns

Adresa Dvs. de email nu va fi publicata. * Denotă câmpurile obligatorii

Post comment