Cu referire la decizia Guvernului și a Președintelui României de a escalada cursa înarmării prin achiziționarea unui sistem de rachete, HSAM, așa numit tip Patriot, de pe piața Statelor Unite ale Americii.
- România este membru cu drepturi depline în NATO.
- România este în bune relații diplomatice cu toate statele învecinate
- Conform informațiilor documentate din Ministerul Apărării, nici una din țările învecinate nu au o înarmare superioară României din punct de vedere uman sau tehnic, o forța militară dominantă.
- Dotarea Ministerului Apărării cu acest nou sistem de apărare nu este justificat considerând toți factorii cu caracter militar.
- Costul exagerat al acestui sistem, în raport cu bugetul național, pune în pericol echilibrul financiar al României.
- Întreținerea, personalul militar aferent acestui sistem în condiții de funcționare, adaugă la costul exorbitant al achiziției.
- În eventualitatea unui conflict în emisfera noastră sau mondial, prezența și eficacitatea sistemului nu prezintă un impediment în a împiedica o agresiune din afară.
- Un posibil conflict își va arăta puterea de distrugere la nivel mult deasupra unui simplu sistem de apărare împotriva unui atac aerian.
- Prezența lui însă, va atrage o primă atenție și concentrare a unui atac asupra acestui obiectiv, punând viețile cetățenilor în prim și iminent pericol. Fiind parte din NATO, un plan comun, strategic de înarmare și apărare, cu participare echitabilă si proporțională a tuturor membrilor NATO trebuie urmat.
- Îngrijorările marilor puteri militare de pe mapamond cu privire la efectelor dezastroase ale unui conflict mondial, posibil nuclear, declarate oficial, sunt un motiv în plus de a se accepta propunerile de reducere a înarmărilor statale
- Este opinia și credința Partidului Națiunea Română de a milita pentru reducerea supraînarmări forțelor noastre militare, capacitatea lor de apărare, în concordanță cu nivelul țărilor imediat învecinate.
- Este în obiectivul partidului de a propune folosirea resursele financiare ale României în scopuri pașnice, în beneficiul social al tuturor cetățenilor.
- Considerând toate acestea, sugerăm ca alternativa găsirea unei soluții amiabile intre părțile contractuale pentru anularea sau cel puțin reducerea termenilor contractuali, cu un detriment minim pentru ele.
8 Decembrie, 2017
John Banu Mușcel
Președinte
Bogdan Enica
VP Departamentul Legal