Toate statele membre din UE se pregătesc pentru alegerile parlamentare de anul acesta, in perioada 23-26 Mai.  In România, data stabilită este 26 Mai.  Fiind o acțiune politică organizată sub tutela conducerii Europene, te aștepți la condiții similare pentru toate statele.  Dar să analizăm cazul României.  Pentru a participa la aceste alegeri, unui partid politic îi este cerut să aibă 200.000 de semnături în original de la susținători, pentru o populație de circa 20 de milioane de cetățeni. Sigur că este justificată o  cerința pentru suport, însă nu ar trebui să fie la fel în toate celelalte state, același procentaj?  Se pare că Nu.  În unele state, ca de exemplu Italia, nu se cere….., la o populație de 60 milioane.  In Ungaria se cer 20 000 semnături la o populație de 10 milioane. În Spania sunt necesare 15 000 la o populație de 47 milioane.  Mai mult, perioada de strângere a semnăturilor este diferită.  In România, este de minim doua luni, însă este 18 Februarie și formularul pentru autentificarea semnăturilor încă nu este publicat oficial, Guvernul anunțând data de 26 Februarie pentru aceasta.  Data limită de depunere a cererilor de calificare pentru alegeri este 26 Martie. Și atunci, care este șansa unui partid relativ nou, cu resurse umane și financiare reduse să obțină aceste semnături într-o lună calendaristică? Desigur, partidele consacrate, PSD, PNL, USR sau UDMR nu sunt afectate de numărul de semnături sau de timpul limitat de obținere a acestora pentru ca au oricum listele gata semnate, trebuie doar sa le copieze! Acestea sunt partidele care vor beneficia, vor câștiga, balanța parlamentarilor aleși rămânând undeva cam aceeași, și toți fiind aleși doar din rândurile lor. Întrebarea este – Va duce aceasta la o schimbare în viața și componența claselor politice în România sau în Parlamentul European?  Aș îndrăzni să spun …… deloc.

Deci întrebarea este atunci;  unde este uniformitatea regulilor în cadrul UE!  Unde este controlul și impunerea unor reguli din partea conducerii UE!  Unde este echitatea și principiul acelorași drepturi în cadrul Uniunii!  Se pare că este o altă anomalie a UE, o alta lacună în utopia logisticii ei.   Și asta nu arată bine, cel puțin acum.

În aceste condiții, Partidul Națiunea Română, își analizează și evaluează șansele de a putea prezenta candidații săi la aceste alegeri parlamentare Europene. In condițiile prezentate, șansele partidului nostru în aceste alegeri sunt foarte reduse. Sunt reduse pentru ca nu ni s-a acordat timpul necesar să încercam să obținem semnăturile necesare.

Și pe bună dreptate va avea circumstanțe atenuante dacă nu va întruni condițiile de participare.  Cu tot sentimentul de resemnare, este un fapt ce va fi acceptat.

 

Av Bogdan Enica
V Președinte Dept. Politic.

 

Lasă un răspuns

Adresa Dvs. de email nu va fi publicata. * Denotă câmpurile obligatorii

Post comment